Св. Св. Константин и Елена

Курорта Св. Св. Константин и Елена е разположен на 10 км северо-източно от морската столица Варна и е чудесна комбинация от море, гори и лечебна минерална вода. Курорта съчетава древна история, екзотични характеристики и съвременност – всичко това в естествен природен парк с кипариси, лилии, смокинови дървета и преобладаващи борови дървета на площ около 55 хектара, тихи заливи, пясъчни плажове, разпръснати скали, които са рай за риболовците и водолазите.

През 1897 година Варненската община започва застрояване на местността около старинната монашеска обител „Св. Св. Константин и Елена“. През 1925 година Антон Новак, създател на Морската градина във Варна, полага основите на природния парк в курорта.

Плажната ивица е с дължина 4 – 5 километра и широчина 20 – 30 метра с дребен златист пясък. Плажовете са закътани и могат да бъдат използвани от май до октомври.

Природни особености на морския бряг, правят климата мек и умерен, спокойствието и тишината са притегателна сила за туристи и гости от цял свят.

На територията на комплекса има множество минерални извори, балнеологични комплекси, открит басейн с гореща минерална вода и др. Минералните води са открити през 1961 г. (38 и 46 градуса) са известни с лечебните си свойства, дващи възможност за лечение на много заболявания.

Минералните водоизточниците са с температура достигаща +42°С, богати на калций, бром, йод и сулфати. Тук успешно се лекуват: хронични неспецифични заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища; заболявания на сърдечно-съдовата система – хипертония І и ІІ степен; исхемична болест на сърцето; функционални заболявания на нервната система – неврози, умствена переумора и невровегетативни смущения; ендокринно-обменни заболявания – тиреотоксикоза в лека форма; затлъстяване, захарен диабет; заболявания на опорно-двигателния апарат – ревматични заболявания от дегенеративен характер; миозити; тендовагенити; постфрактурни състояния; заболявания на нервната система – неврити, радикулити, плексити, гръбначни заболявания.

Днес съществуват много причини да посетите този курорт: специфичния микроклимат с висока концентрация на успокояващи леки отрицателни йони; перфектната хармония от морски бриз, свеж, ободряващ въздух, аромата на столетни смокинови дървета, кипариси и липи и изобилието на минерални ресори. Гореописаните дадености правят „Св. св. Константин и Елена“ идеалното място за спокойна почивка в пълна хармония с природата. Това е чудесен избор особенно за семеен отдих.

Дори през зимата морето е очарователно.