България

България, официално Република България е парламентарна република разположена в Европа, в източната част на Балканския полуостров, заемаща 22% от неговата територия. Граничи на север с Румъния; на запад със Сърбия и Република Македония; на юг с Гърция и на югoизток с Турция. Страната се мие от водите на Черно море, по протежение на бреговата ивица, на изток. Общата дължина на държавната граница е 2245 km, от тях 1181 km са сухоземни, 686 km — речни (главно по река Дунав) и 378 km — морски. Освен континенталната част, България също притежава и някои малки острови в Черно Море и по р. Дунав, като Св. Анастасия, Белене, Св. Иван, Св. Петър и други.

Със своите над 110 хил. km2 площ, (от които 110 510 km² суша и 333 km² вода) и 7,4 милиона души, България се подрежда на 102 и 96 място, съответно по площ и по население в света. По площ България е 11-та в ЕС и 15-та в цяла Европа.
С пристигането на прабългарите, предвождани от кан Аспарух около 670 г., последвалата война на славяните и прабългарите с Византия и подписването на мирния договор през 681 г., са положени основите на Първата българска държава, период през който се установява Православното християнство като държавна религия и славянският старобългарски език като богослужебен и държавен език, достига се до най-голямото териториално разширение на нейните граници, превръщайки я в една от най-големите и силни държави на европейския континент, с излаз на 3 морета, при управлението на цар Симеон I. Едно от най-големите достижения на първото българско царство е създаването на кирилицата от страна на св. св. Кирил и Методий и техните ученици, както и разпространението и извън границите на България. Три столетия по-късно следват съюзни атаки от Киевска Русия и Византия, довели до превземането на столицата Преслав, пoследвало нейното преместване в Охрид, но упадъкът от нашествията довел и до нейното превземане и падането под Византийска власт за 167 години. През 1185 България отново се появява на картата на Европа с въстанието на братята Асен и Петър в Търново, основавайки Втората българска държава, която отново се налага като първостепенна сила на европейския континент, а най-голямо териториално разширение достига при цар Иван Асен II. По-късно през 14 век се разслабва и разцепва на отделни царства, като удобен момент за османците, България пада под Османско владичество, което продължава около 500 години. През 1878 г. българската държавност е възстановена още като трибутарно княжество, придобивайки пълна независимост от Османската империя през 1908 г., бидейки Царство България до 1946 г. След Втората световна война страната попада под съветската сфера на влияние, присъединявайки се към Източния блок, а през 1946 г. официално става Народна република. С установяването на демократична форма на управление между 1989 и 1990 г., комунистическата ера свършва и България за пръв път става Република, каквато е и днес. България е парламентарна република, a държавен глава на страната е Президентът на България.

В икономически аспект, България е 66-тата по големина икономика в света, по паритета на покупателната способност (за 2010 г.)[5] и заема 58-мо място сред страните с по-добро качество на живот на земята. България е една от основателките на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; също така е пълноправен член на ООН, Европейския съюз и НАТО.

България има своя база, наречена „Св. Климент Охридски“, на остров Ливингстън в Антарктика и като консултативен член на Антарктическия договор участва в управлението на териториите разположени южно от 60° ю.ш.

Полезни статии, свързани с България


България