Варна

Варна е град в Североизточна България, център на едноименните община и област. В него живее около 5% от населението на страната[1]. Град Варна е на трето място по население в България, като към март 2011 година жителите на града са 331 394. Община Варна е втората по големина община в страната с население от 358 656 души. Населението на агломерацията надхърля 400 000 души.

На територията на града са разположени централите на институции като държавната агенция „Морска администрация” и Адмиралтейството на Българската армия. Варна е голям културен център с развит морски туризъм и изходна точка за много курорти по Северното Черноморие. В рамките на града, в район Приморски, в съседство с морето, се намира резиденция Евксиноград, която е седалище на министерския съвет на България през летните месеци, както и на президентството.
Във Варна се провеждат множество културни мероприятия, сред които Международният театрален фестивал „Варненско лято “, Международният музикален фестивал „Варненско лято“, Международният балетен конкурс, Международният Джаз фестивал, кинофестивалът „Любовта е лудост“, Международен куклен фестивал „Златният делфин“, Август в изкуствата, Видеохолика, Международният фолклорен фестивал, Седмицата на морето и други. В градския исторически музей се съхранява най-старото златно съкровище в света, наречено Култура Варна.

Полезни статии, свързани с Варна


Варна