Варна

Варна е третият по големина град в България и най-големият на българското Черноморие, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

Ако случайно си мислите, какво има толкова специално във Варна, ето най-важните 10 причини да посетите нашия град:

 1. Климат

Варна е разположена на западния бряг на Черно море, благодарение на което се радва на мек климат през цялата година. Най-студеното време през годината, обикновено е от месец декември до месец март, когато средната температура варира между 5 и 10 ° C. Лятото започва в началото на май и продължава до началото на октомври. Температурите през лятото обикновено варират между 25 C и 35 градуса C, като най-приятните месеци да отидете на плаж и да се насладите на слънцето са юли и август. Температура на морската вода през летните месеци обикновено е около 23-27 градуса С.

 1. Плажове и минерални води

Регионът на Варна, в който влизат и курортите Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена са добре известни със своите великолепните обширни плажове, топлото синьо море, лечебните минерални извори. В к.к.  „Св.св. Константин и Елена” има 7 минерални извора с температура на водата между 40 и 60 градуса, без аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви и слобоминерализирани, лекуващи успешно сърдечно-съдови заболявания. В комбинация с климата въздействието й става още по-силно. Курортът Златни пясъци е известен като „Перлата на българското Черноморие“.

 1. История

Тя е люлка на най-старата Европейска цивилизация. Във Варна можете да видите оригиналните артефакти на най-старото златно съкровище в света, датирано между 4400 – 4200 г. пр. Хр. И това е само като за начало на вашата истореческа обиколка – има много други съкровища от по-късни периоди и култури, като тракийска, гръцка, римска, византийска, българска и др.

Изключителен интерес сред гостите на Варна представляват богатите колекции на музеите в града, още повече, че четвъртите по големина Римски терми на Европа са сред тези музеи – II – III в. сл. Хр., когато е и разцветът на римския Одесос.

Вижте кои са другите тук.

Visit Varnaофициалният многоезичен пътеводител за гостите на Варна.

 

Места за почивка близо до Варна

 • Еко парк Дружба – подходящо за пикник и празник на открито. В ляво след моста по пътя за Златни пясъци.
 • Природен парк “Златни пясъци” – обгражда курорт Златни Пясъци успоредно на морския бряг. Има изградени няколко туристически маршрута с различна тематика, от които два специализирани за деца. Изградени са множество места за отдих и пикник около стари чешми. Защитена територия на ценни растителни и животински съобщества. На 17 км североизточно от Варна.
 • Побитите камъни – групи скални образувания, изглеждащи като колони. Разположени са на групи около Девня и селата Баново, Слънчево и Страшимирово. На 18 км от Варна. 
 • Музей на мозайките в Девня – представя римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол (Marcianopolis). Част от 100-те национални туристически обекта. На 30км от Варна. 
 • Биосферен резерват „Камчия“ – долното течение на рекаКамчия в местността “Камчийски пясъци”. Лонгозната гора край реката съдържа дървета до 150 години. Характерни са лианите, блатното кокиче и водните лилии. На 30км от Варна.
 • Ботаническа градина в Балчик – лятната резиденция на бившата румънска кралица Мария днес е Университетска Ботаническа градина и притежава втората по големина в Европа колекция от едрогабаритни кактуси. На 46км от Варна. 
 • Местността Дълбока – дълбока долина, край която са открити останки от древни селища, византийска крепост и римска пътна станция. В близост може да се посети частно стопанство за култивирани черноморски миди и раци. На 70км от Варна в посока Каварна-село Българево. След Каварна следете за табела. 
 • Село Мадара и Мадарският конник – близо до село Мадара се намира символът на България – Мадарският конник. Изсечен в скалата Мадарският конник символизира силните владетели на Първото българско царство. Паметник от световното наследство на Юнеско, един от стоте национални туристически обекта на България. На 76км от Варна. 
 • Нос Калиакра и едноименната крепост – Най-дългият нос в България – около 2км. Част от 100-те национални туристически обекта на България. Днес Калиакра е обявен за резерват, включващ сухоземна част и морска акватория. На 75км от Варна. 

 

Основен източник: bulgariatravel.org

Други полезни статии, свързани с България


България

Други полезни статии, свързани с Варна


Варна